Jó és rosszindulatú bőrelváltozások

Melanóma, basalioma.

Bőrelváltozások lehetnek jó és rosszindulatúak.

Alapvető szabály, hogy semmilyen bőrelváltozásból, amely méreténél fogva elvileg eltávolítható, ne vegyünk úgy mintát, hogy abból visszamaradjon akár milyen kicsiny részlet is. Tévhit, hogy ha a bőrelváltozást teljes egészében (észlelt visszamaradása nélkül) az épben eltávolítjuk, hogy abból bármilyen probléma származna.

A jóindulatú elváltozások eltávolítása túlnyomó többségben kozmetikai-esztétikai okból történik, vagy praktikus okai vannak (ruha viseletét zavarja stb.), vagy sérülésnek kitett helyen van, amelynek elhárítása előnyős.

Fibromák, verrucák ezek leggyakoribb fajtái, amelyet helyi érzéstelenítéssel (akár többet is egy alkalommal) el lehet távolítani, ambuláns ellátás formájában.

A bőr rosszindulatú elváltozásai sajnos nem ritkák. Ezek között az un. basalioma (basal sejtes rák) kicsiny, lassan növekedő rózsaszínes-pirosas nem gyógyuló horzsolás-szer képződmény képében mutatkozik, gyakori és nem jelent semmi lényeges rosszat. Az épben való kimetszése kellő biztonsággal vezet teljes gyógyuláshoz. Minél kisebb, annál előnyösebb kozmetikai eredménnyel lehet sebészileg, (legtöbbször helyi érzéstelenségben) eltávolítani.

Utókezelést túlnyomó többségükben nem igényelnek. Áttétet szinte soha nem ad. Más a helyzet a pigmentált, anyajegyből kiinduló melanómákkal. Amelyek igen gyakran a véráram és nyirokáram útján áttétképződést okoznak. A melanoma minél szélesebb biztonsági udvarral (ép széllel) való eltávolítása a felismeréskor azonnal szükséges. A részletes szövettani klasszifikáció szabja meg a további teendőket, kezeléseket. A nyirokelvezetés térképezésére, irányának felderítésére szolgál, az un. őrszem-nyirokcsomó mintavétel módszere, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a daganattól elvezető nyirokcsomó láncolat első tagját (ez az un. őrszem nyirokcsomó) szövettani vizsgálat alá vessük annak felderítésére, hogy abban van-e microscopos méret, más módszerrel ki nem mutatható daganat-sejt elvándorlás, amelynek jelenléte a kezelést menetét és a gyógyulást alapvetően befolyásolja. (nyirokrégió nyirokcsomóinak eltávolítása, daganat ellenes gyógyszeres kezelés, immunterápia stb.) ritka daganat az un. kaposi-sarcoma amely kékes-sötét színű apró elváltozás leggyakrabban a végtagokon. AIDS betegek körében gyakoribb. Széles kimetszése a gyógyulás alapfeltétele. Nagyobb kiterjedtségű bőrelváltozások eltávolításakor a hiányt bőrátültetéssel, vagy más plasztikai eljárással azonnal pótoljuk.

A bőr alatti kötőszövet leggyakoribb daganatai az ártalmatlan biológiai viselkedés zsírdaganatok, un. lipomák. Ezek tapintással, szükség esetén finom tűvel vett mintavétellel (cytologiával) biztonsággal  véleményezhetők. Vannak (gyakran családi halmozottságot mutató) esetek, amikor a végtagokon, törzsön többszörös – olykor 20-30 db. 2-3 cm nagyságnál általában nem nagyobb un. lipomatosis formák is. Ha a diagnózis biztosan megalapozott nem kell feltétlenül törekedni arra, hogy ezeket maradéktalanul eltávolítsuk.

Eltávolítás 3 esetben szükséges:

  • ha kozmetikailag zavaró
  • ha növekedési tendenciát mutat
  • ha a ruha viseletének útjába esik.

A lipomák lehetnek azonban rosszidulatúak is, amikor gyorsult növekedés, a korábbinál tömöttebb tapintás utalhat erre. Ezek mielőbbi gyökeres (az épben való) eltávolítása szükséges.

Dr. Köves István sebész

WebGo Design 2009